Vandaag waren er opnieuw zeker 400 000 bezoekers op de been tijdens de 31e editie van Open Monumentendag. Heel wat erfgoedliefhebbers trokken op pad om monumenten in hun buurt te ontdekken, enkele locaties braken zelfs persoonlijke records met hun bezoekersaantal. Er waren bijna 800 gratis activiteiten te beleven bij meer dan 650 monumenten verspreid over Vlaanderen.

Algemeen directeur van Herita Margit Bal: "We merken aan de reacties uit alle hoeken dat er vandaag opnieuw met volle teugen van erfgoed werd genoten. Open Monumentendag heeft als belangrijkste doel om mensen bij monumenten te brengen, op een feestelijke en boeiende manier. Dat is vandaag opnieuw gelukt, wij sluiten de 31e editie van ons monumentenfeest dus bijzonder tevreden af."

In West-Vlaanderen moesten sommige organisatoren vandaag paraplu's en regenjassen bovenhalen. Ondanks het wisselvallige weer, mocht natuurdomein Vloethemveld toch meer dan 800 bezoekers ontvangen. Kasteel Beauvoorde in Veurne brak het recordaantal bezoekers van vorig jaar en telde meer dan 700 bezoekers dit jaar.

Bij Domein Raversyde was heel wat te doen rond de bevrijding, daar zagen ze vandaag meer dan 2150 bezoekers. Oostende werkte een programma uit over de Zeedijk dat een overdonderend succes werd, ze telden vandaag meer dan 6300 bezoekers. De verschillende villa's in De Panne, de tramstelplaats en het pas gerestaureerde Hotel Continental konden samen een 6500-tal bezoekers ontvangen. Ook De Haan mocht met 575 bezoekers meer mensen ontvangen dan vorig jaar.

In Antwerpen stonden heel wat monumentale kerken open, de indrukwekkende Sint-Carolus Borromeuskerk verwelkomde meer dan 1600 bezoekers. Kazerne Dossin in Mechelen pakte uit met een boeiend programma rond de bevrijding en vestigde een nieuw record met meer dan 1400 bezoekers, dat zijn er 200 meer dan in 2018.

In Schelle stond de voormalige Electrabelsite open, daar stonden al van voor de opening mensen in de rij en werden meer dan 1800 mensen geteld. De stad Lier sloot de dag af met 3000 bezoekers en Heist-op-den-berg telde 1850 mensen in het Hof van Riemen.

In Vlaams-Brabant verwelkomde de abdij van Averbode bijna 500 bezoekers. "We zagen veel mensen uit de eigen streek, die nog steeds onder de kerktoren wonen en hier getrouwd zijn of gedoopt," klinkt het daar. Het gerestaureerde huis 't Schip in Hoegaarden ontving meer dan 620 bezoekers tijdens hun eerste deelname aan Open Monumentendag.

De gemeente Diest ontving 2000 mensen. Hof Ter Beemt, het cohousingproject dat genomineerd is voor de Vlaamse Onroerenderfgoedprijs, ontving meer dan 500 bezoekers. Een aantal dat niemand ter plaatse had verwacht. Ook Leuven breekt het record met meer dan 8000 bezoekers, het knappe programma rond duurzaamheid en erfgoed werpt vruchten af.

In Gent waren de watertorens Kattenberg en de architectenwoningen in de stad waren een absoluut succes. De Historische Huizen in Gent ontvingen 6650 mensen. Ook elders in Oost-Vlaanderen werden heel wat bezoekers geteld.

Zo kwamen er bij de archeologische site van Ename in Oudenaarde maar liefst 600 mensen op bezoek en ontving het archeologisch centrum in Velzeke 1500 mensen. In de stad Aalst werden ongeveer 3000 mensen geteld.

In Limburg telde de Landcommanderij Alden Biesen 300 bezoekers en de gemeente Tongeren 400. De stad Hasselt registreerde meer dan 7000 bezoekers, daar had de Abdijsite van Herkenrode met 5000 bezoekers een groot aandeel in. De bevrijding werd er uitgebreid gevierd. Openluchtmuseum Bokrijk zag vandaag meer dan 5000 mensen en in Sint-Truiden stond de teller vanavond op 4000.

Open Monumentendag 2019 in cijfers

796 activiteiten
652 locaties
511 beschermde monumenten
180 gemeenten
263 lokale organisatoren